preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 

 

vijesti

Mjesec hrvatske knjige

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

   Ove godine sudjelovalo je dvadesetak učenika viših razreda u online kvizu poticanja čitanja. Bilo je zabavno. Laru C. iz 6. c slučajnim odabirom izabrali su za finalisticu. Nažalost, glavna nagrada nije joj pripala ali zato je primila utješnu : knjigu Tajna krvavog nosa Zvonimira Milčeca, promidžbeni blokić i slatkiš. 

Ugodno ti čitanje Laro!

SUDJELUJ  I   TI !     FOTOGRAFIRAJ I MOBITEL  PONESI U KNJIŽNICU.

 

 

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kao središnji program, 23. listopada u organizaciji HČD-a odvija se maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE.

 

Uključili smo se i mi, a ovdje možete pogledati snimke naših učenika:


maraton čitanja 1     maraton čitanja 2     maraton čitanja 3

maraton čitanja 4     maraton čitanja 5     maraton čitanja 6

maraton čitanja 7     maraton čitanja 8     maraton čitanja 9

maraton čitanja 10   maraton čitanja 11   maraton čitanja 12

maraton čitanja 13   maraton čitanja 14   maraton čitanja 15

maraton čitanja 16   maraton čitanja 17       

 

#minutazacitanje              #mhk                 #hcd

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić Vlatka Bakarić  datum: 23. 10. 2022. 12:05

KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA ZA UČENIKE VIŠIH RAZREDA

 

        

       

Učenici viših razreda rješavaju Nacionalni kviz za poticanje čitanja i nadaju se nagradama. Bit će izabran po jedan učenik iz svake škole koji točno odgovori na sva pitanja.

Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje finalista koje će se organizirati krajem listopada 2022. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

                                              Sudjelujte i vi ako ste učenici viših razreda!

                   

 


ŠK.GOD 2021./22.

NAJČITATELJ

KVIZ IZ LEKTIRE 3

                     ČITAM, GLEDAM, PAMTIM ...

Kviz iz lektire za sve treće razrede matične škole održan je 13. lipnja 2022. Učenici su se u izabranim parovima ( po 3 iz razreda) prisjetili likova i događaja iz knjiga i prepoznali pjesmicu Dobro jutro…i isječke iz filmova Vlak u snijegu i Šegrt Hlapić. Zabavili su se prisjećajući se. Najuspješnjie su učenice Hana i Lena koje su dobile pohvalnicu a ostali sudionici su dobili zahvalnice.

Do čitanja!!smiley

 

 

Smotra lijepog pisanja

                        Glas, slovo, slovopis- to je moj rukopis

                         Najljepši rukopisi ove školske godine:

            1.razred Adrian M.

                 2. razred Helena E.

                           3. razred Katarina Ivana P.

                                    4. razred   Lea T.

Smotra lijepog pisanja održana je 6. lipnja 2022. u učionicama drugog i trećih razreda. Sudjelovalo je 14 učenika.

Potaknuli smo učenike na lijepo pisanje te su po razredima odabrali po jednog učenika koji je najvještiji u pisanju i čiji je rukopis ispravan i grafički točan i uredan. Oni su danas slušali i zapisali skraćene tekstove ili ulomke iz poznatih lektirnih djela. Svi su učenici bili vrijedni i napisali tekst, neki i  bez greške.

Smotru su uz ravnateljicu organizirale učiteljica Dubravka Namjesnik, zaljubljenica u lijepo pisanje, koja je rukopisom na zahvalnicama  upisala imena i prezimena sudionika Smotre, logopedinja Ivana Bukvić Belac i knjižničarka Anita Pavlečić. Sudjelovale su i učiteljice i učitelj  u povjerenstvu za izbor najljepšeg rukopisa. 

Nagrađene radove možete pogledati pod opširnije.

 

Završnica ovogodišnjeg projekta održana je 6. svibnja 2022. u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Sudjelovali su učenici četvrtoga razreda iz PŠ Prekopakra a ukupno je bilo uključeno 30 škola iz Republike Hrvatske. Sreću i zadovoljstvo da i sudjeluju na završnici imali su i naši učenici koji su kratkom dramatizacijom predstavili dio iz knjige koju su čitali a nakon toga svi smo pogledali njihov zajednički digitalni uradak-  kratki film snimljen stop animacijom digitalnim alatom CapCut.

Naši su učenici  čitali "Putovanje Plave strijele"G.Rodarija. S učiteljicom Danielom Crnković čitali su glasno u školi uz mnogobrojne aktivnosti za vrijeme i nakon čitanja. Projekt je to koji iz godine u godinu uveseljava učenike i potiče na svakodnevno čitanje.

Noć knjige obilježili smo u ponedjeljak 25.04.2022. 

Učenice petog razreda Tea T. i Valerija S.  preporučile su knjige za čitanje svojim vršnjacima iz drugog petog razreda. Razgovarali smo o  čitateljskim interesima i svakodnevnom čitanju... 

 

DAN PLANETA ZEMLJE

Učenici prvih i drugih razreda slušali su ekološku priču Leti, leti vrećica Alme Pongrašić i kasnije, kao pravi čuvari prirode pokupili svo smeće oko naše školske zgrade.

Uoči Dana dječje knjige čitali smo Čarapicu pričalicu Jelene Pervan, razgovarali "kao" čarape i pokazali da svi učenici znaju složiti čarape. 

Učenici koji vole čitati okupili su se i čitali te razgovarali o temama knjiga koje ih vesele.

Petašima sam pokazala prigodnu prezentaciju o izboru knjiga za čitanje i čitanju.

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

Svjetski dan pripovijedanja je 20. ožujka. Mi smo odredili današnji dan kao slavljenje umjetnosti lijepog pripovijedanja. Pripovijedanje je izvrstan način za razmjenu priča i iskustava. priče potiču našu maštu,  pomažu nam razumjeti svijet i inspiriraju nas da budemo bolji.

Priče su pripovijedali: T.L. iz 3.a o Hvalisavoj trešnji; A.I. iz 3. b Zlatarovo zlato; P.B. iz 3. c Gregov dnevnik i L.B iz 7.d Šumu Striborovu.

Slušali su ih učenici prvog i trećeg razreda, ravnateljica Sanja Delač im je za trud, hrabrost  i kreativnost darovala dječje knjige a knjižničarka prigodne zahvalnice.

SVJETSKI DAN POEZIJE

Uoči Svjetskog dana poezije učenici su s nastavnicama HJ Martinom Nenadović Lneniček i Majom Farkaš pisali pjesme. Pjesme možete pročitati na panou na ulazu.

"Poeziju u podne" 21.3. 2022. organizirala je knjižničarka a učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda čitali su glasno i izražajno proljetne pjesme. Učiteljica engleskog jezika, Kristina Vujnović je s učenicima 4.r. s dodatne nastave engleskoga jezika uvježbala kratke pjesmice na engleskom jeziku.

Učenici petih razreda su čitali pjesme jedni drugima s nastavnicom Marijanom Markalaus i učenici osmih razreda s nastavnicom Vesnom Nemet.

                              Promičimo čitanje i pisanje poezije!

 

DAN GRADA PAKRACA


Uoči dana Grada petaši se pripremaju za kviz.

 

Natječaj za najljepšu  ljubavnu pjesmu 

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja Minuta za čitanje.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Poslušajte naše učenike:

     

#minutazacitanje #mhk #hcd

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić Vlatka Bakarić  datum: 21. 10. 2021. 22:36

GODINA ČITANJA

Početak je školske godine i odlično vrijeme za čitanje.

Jesi li već čuo/ čula?                  Ako želiš znati i želiš osjećati - čitaj!

AKTIVNOSTI: 

18.10. u Gradskoj knjižnici učenici 8.r. HRVATSKI PISCI- životopis 

  • power point prezentacija o književnicima (školska knjižničarka)
  • power point prezentacija o Pavlu Pavličiću i online katalogu ( knjižničarka iz Gradske knjižnice)
  • aktivnosti učenika u skupinama ( Nastavnica Vesna Nemet)

nastavljamo s projektom bajki u 6.r. u  Mjesecu hrvatskih knjižnica

 

 


Nastavljamo s čitanjem u razredu, na klupama kraj škole, u sjenici...Čitat ćemo sami, s prijateljima, s učiteljicama i učiteljima, s roditeljima, jedni drugima. O aktivnostima će vas  obavijestiti učitelji i knjižničarka.  Svi su dobrodošli!LISTOPAD - MJESEC  ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

                                           Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta

 Nitko nije prestar za bajku… Za priču u kojoj svaki cvijet ima svoju vilu… Za mjesto u kojem vjetar priča priče… Jer što li su vjetri do li božanske huke…  Tako kaže pjesnik!  A mi znamo da je svaka je knjiga u stvari bajka, zamišljeni svijet koji ponekad postaje stvarniji od bilo kojeg drugog… Knjižnica je mjesto u kojem svi ti svjetovi žive i susreću se.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odbor Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pozvao je još u lipnju sve mlade umjetnike da podijele svoj originalni umjetnički rad na temu Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta, a rad učenice Eme Dujmović kojim je predstavila Šumu Striborovu Ivane Brlić-Mažuranić, samim time i Hrvatsku, odabran je da postane sastavnim dijelom službenog plakata i straničnika Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica 2021.


 

 

 

 

 


ZAVRŠETAK PROJEKATA

Čitajmo naglas- čitajmo zajedno zaboravljene knjige

U OŠ braće Radića Pakrac ove su godine u projektu sudjelovali učenici i učenice 4.c razreda (19 uč.), njihova učiteljica Maria Nemec i knjižničarka Anita Pavlečić. Odabrale smo dječji roman  Džeki zvan Simpa Maje Gluščević. Projekt smo proveli s veseljem. Učenici su čitali jedni drugima a oni koji još nisu vješti čitači nosili su knjigu kući da bi naučili izražajno čitati ulomak koji je slijedio. O pročitanom smo razgovarali, izmijenili iskustva i  saznali imena kućnih ljubimaca prijatelja iz razreda ali i bavili se raznim aktivnostima. Učenici su  istraživali o psima, izrađivali umne mape, ilustrirali likove, pripovijedali i prepričavali zanimljive dijelove i na kraju se uz kviz prisjetili likova, mjesta i događaja.  Preporučujemo i drugima da izaberu knjigu i čitaju naglas u školi.

  

Projekt 3. razreda- Čitajmo zajedno, obiteljski!

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih pismenosti. Nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju u pročitanomu tekstu.

Ovisno o težini teksta, roditelj će poticati dijete da zajedno čitaju tekstove i da o njima razgovaraju. Ako učenici u nižim razredima ne usvoje dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno te redovito imaju problema s učenjem, a ne samo s čitanjem (lektire).

Projektom roditeljima skrećemo pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju, umjesto da ih tjeraju na čitanje. No, ovim projektom roditeljima ne skrećemo samo pozornost na važnost čitanja, već ih veoma efikasno pridobivamo da tijekom 5 dana na različite načine čitaju sa svojom djecom te da tako provodeći vrijeme dožive lijepe trenutke koje će dugo pamtiti.  

U vrećici je nelektirna knjiga hrvatskog književnika za djecu- Vodič kroz šumu za nebodere, strip  Borovnica, priručnik za odgoj djece Disciplina bez straha i knjiga  Sabrane pjesme (za roditelje), knjige za kvalitetno provođenje slobodnog vremena Priče iz meteorološke škrinjice i Priča o pobjedi

Projekt se provodi s učenicima trećih razreda tijekom drugog polugodišta. Svake srijede učenik koji je čitao s obitelji ima prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige. Svaki petak vrećicu s knjigama dobiva jedan od zainteresiranih učenika. U vrećici se  nalaze  knjige i bilježnica u koju učenik sa svojim ukućanima upisuju doživljaje, crta ili lijepi svoj uradak.

Provedbom ovog projekta roditeljima se skreće pozornost na važnost svladavanja tehnike čitanja, motivira ih se i upućuje da pomognu svojoj djeci u svladavanju tehnike čitanja. Ovaj projekt promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika, u izgradnji njegove osobnosti i estetskog užitka koji proizlazi iz čitanja.

S  knjigama budite pažljivi i nemojte u njih ništa bilježiti jer ih treba posuditi još mnogo učenika. Izaberite jednu ili više knjiga i čitajte svakodnevno bar 15 minuta!

Vjerujemo da će boravak ponuđenih knjiga u vašoj obitelji biti ugodno iskustvo koje ćete pamtiti i nadamo se da ćete nas podržati u akcijama za poboljšanje čitanja.

                                                                                      Učiteljice i knjižničarka 

       ZAVRŠNI  KVIZ IZ LEKTIRE ZA 4.r.

ZAVRŠNI KVIZ IZ LEKTIRE ZA 3.r

 

SVIBANJ U STIHOVIMA

Dan je očaranosti biljkama! Idealno za učiteljicu i knjižničarku koje vole cvijeće i za učenike 1.b koji svakodnevno njeguju ljubav prema biljkama. Budući da prvašići čitaju i Plesnu haljinu žutog maslačka, porazgovarali smo i o slikovnici. Odlično smo iskoristili sat za prepoznavanje cvijeća, igru (anagram- imena cvjetova) i glasno čitanje pjesme Tulipan ima rođendan.

 

Uoči Majčinog dana učenici četvrtog razred čitali su pjesme o majkama razgovarali o mamama i stvarali stihove preoblikovanjem pjesama poznatih pjesnika. Sa  zanimanjem su slušali novonastale pjesme.  Blackout poeziju učenici su  prvi put iskušali i  s uživanjem su stvarali stihove koje su kasnije i likovno osmislili i obojali.

3. 5. Dan Sunca

Pjesmicu Vladimira Halovanića "Sa Suncem "pokušaj naučiti napamet. Zamoli prijatelja da i on nauči koji stih pa recitirajte zajedno.smiley

 

 

                         Bliži nam se Noć knjige 2021.- 10-a godišnjica

                                                                Čitajte i liječite se pričama!

https://view.genial.ly/607ff31981ec650d3bc018d6/interactive-image-interactive-image

Za starije učenike- čitateljski izazov  (Hrvatsko čitateljsko društvo predložilo je da svatko odabere naslovnicu knjige koja je na njega imala ljekoviti učinak; izabere fotografiju i zalijepi ju u Padletu)

http://linoit.com/users/KnjiznicaDubovac/canvases/%C4%8Citateljski%20izazov%20za%20travanj?fbclid=IwAR3s3V49kGdDPeXcQd3iHi7u5GgLUX4S6R8rLvoh9UATmcTmw55Waqt3UsE

Za Noć knjige nije nam bilo rano ni dopodnevno čitanje. Učenicima drugog razreda pročitala sam slikovnicu Vuk koji je ispao izknjige, Thierry Robberecht, Grégoire Mabire. Razgovarali smo o bajkama, prisjetili se Crvenkapice i učenici su obojali pripremljeni crtež police s knjigama. Čitanje je uživancija! 

Svjetski Dan glasa, 16. travnja

Logopedinja Ivana Bukvić- Belac danas je osmašima izražajno pročitala ulomak iz knjige, pokazala power point prezentaciju o glasu, čuvanju glasa, vježbama koje bi trebali raditi, posljedicama pušenja na glasnice  kako bi učenici postali svjesni čuvanja svoga glasa.

Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost. 

16. travnja Svjetski dan glasa


Izazov za travanj: Po koricama se knjiga poznaje - predložite i pohvalite vama posebno dragu, lijepu, zanimljivu i vrijednu naslovnicu u mjesecu travnju u kojem se obilježava Svjetski dan dječje knjige, Svjetski dan knjige, Noć knjige te Svjetski dan grafičkog dizajna https://bit.ly/3ry6uH2 

Čitateljski izazov Hrvatskog čitateljskog društva osmišljen je program kao doprinos Godini čitanja. Svaki mjesec na mrežnoj stranici Društva (http://hcd.hr/djelovanje/akcije/citateljski-izazov/) kao i na ostalim mrežnim mjestima HČD-a, objavit ćemo po jedan izazov u koji se mogu uključiti svi zainteresirani ljubitelji čitanja. Misao vodilja u osmišljavanju naših izazova je činjenica da čitanje, između ostaloga, pospješuje razumijevanje međuljudske komunikacije te povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.

 


LITERARNI NATJEČAJ    LJEKOVITA LEKTIRA     za ljubitelje pisanja

U povodu manifestacije Noć knjige 2021., možete sudjelovati na nagradnom natječaju  Ljekovita lektira.

Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Ovogodišnja tema Noći knjige Ljekovita moć knjige, a mi smo odlučili da tema našega uobičajenog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola bude Ljekovita lektira!

 Tijekom odrastanja mnogi učenici u lektirama pronalaze lijek za stvarnost u kojoj se nalaze – lijek za prvu ljubavnu bol, za poneki bolan nesporazum ili životno iskustvo s kojim se u trenutku bore. Odrastanje je stalni rast, svladavanje vremenskoga tijeka koji od nas uvijek traži više i više… Mogu li nam knjige u tome pomoći? Upravo one koje možda ne bismo sami odabrali, ali su nam došle pod ruku jer su bile propisana lektira, i uvukle nam se u dušu i tamo napravile nježne, ali nama vidljive i znane promjene? O tim promjenama želimo saznati iz vaših radova, upravo o tome tihom i dugotrajnom, a ponekad i o munjevitom i snažnom učinku koji su u nama i na nama izazvale knjige, i to upravo one s lektirnoga popisa. 

Zamislite da ste nevidljivi liječnici duša učenika koji dolaze. Koju biste im lektiru prepisali kao lijek – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Zavirite u svoje kućne i školske knjižne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu.

Postavili smo vam mnoga pitanja, na vama je da nam pošaljete svoje odgovore u prozi ili stihu. O detaljima pitajte knjižničarku.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. 

 

Ni to nije sve!smiley

Možete naslikati/nacrtati naslovnu ilustraciju knjige koju ste odabrali u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, reklamu (radijsku ili televizijsku), nacrtati strip… 

Svoje kreativne radove nam pošaljite i njih ćemo zajedno s vašim pričama rado dijeliti na društvenim mrežama, kako bismo lektiru pretvorili u leptiru, knjigu koja liječi.

 

Radujemo se stvaranju zajedničke knjižne apoteke!


Učenik četvrtog razreda, motiviran Natječajem napisao je priču koja će vam zasigurno pobuditi maštu... Čitajte i maštajte!


  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 19. 3. 2021. 13:34

Dani hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 12. 3. 2021. 12:03

Čitamo zagonetke

 

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 5. 3. 2021. 11:04

DAN MATERINSKOGA JEZIKA

DAN MATERINSKOGA JEZIKA,  21. veljače

Međunarodni dan materinskoga jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 21. 2. 2021. 11:06
» Arhiva naših vijesti    
 


vijesti

Mjesec hrvatske knjige

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

   Ove godine sudjelovalo je dvadesetak učenika viših razreda u online kvizu poticanja čitanja. Bilo je zabavno. Laru C. iz 6. c slučajnim odabirom izabrali su za finalisticu. Nažalost, glavna nagrada nije joj pripala ali zato je primila utješnu : knjigu Tajna krvavog nosa Zvonimira Milčeca, promidžbeni blokić i slatkiš. 

Ugodno ti čitanje Laro!

SUDJELUJ  I   TI !     FOTOGRAFIRAJ I MOBITEL  PONESI U KNJIŽNICU.

 

 

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige kao središnji program, 23. listopada u organizaciji HČD-a odvija se maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ČITANJE.

 

Uključili smo se i mi, a ovdje možete pogledati snimke naših učenika:


maraton čitanja 1     maraton čitanja 2     maraton čitanja 3

maraton čitanja 4     maraton čitanja 5     maraton čitanja 6

maraton čitanja 7     maraton čitanja 8     maraton čitanja 9

maraton čitanja 10   maraton čitanja 11   maraton čitanja 12

maraton čitanja 13   maraton čitanja 14   maraton čitanja 15

maraton čitanja 16   maraton čitanja 17       

 

#minutazacitanje              #mhk                 #hcd

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić Vlatka Bakarić  datum: 23. 10. 2022. 12:05

KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA ZA UČENIKE VIŠIH RAZREDA

 

        

       

Učenici viših razreda rješavaju Nacionalni kviz za poticanje čitanja i nadaju se nagradama. Bit će izabran po jedan učenik iz svake škole koji točno odgovori na sva pitanja.

Svi točno riješeni upitnici kviza, s navedenim nazivom narodne ili školske knjižnice, bit će uključeni u izvlačenje finalista koje će se organizirati krajem listopada 2022. godine u Hrvatskom centru za dječju knjigu.

                                              Sudjelujte i vi ako ste učenici viših razreda!

                   

 


ŠK.GOD 2021./22.

NAJČITATELJ

KVIZ IZ LEKTIRE 3

                     ČITAM, GLEDAM, PAMTIM ...

Kviz iz lektire za sve treće razrede matične škole održan je 13. lipnja 2022. Učenici su se u izabranim parovima ( po 3 iz razreda) prisjetili likova i događaja iz knjiga i prepoznali pjesmicu Dobro jutro…i isječke iz filmova Vlak u snijegu i Šegrt Hlapić. Zabavili su se prisjećajući se. Najuspješnjie su učenice Hana i Lena koje su dobile pohvalnicu a ostali sudionici su dobili zahvalnice.

Do čitanja!!smiley

 

 

Smotra lijepog pisanja

                        Glas, slovo, slovopis- to je moj rukopis

                         Najljepši rukopisi ove školske godine:

            1.razred Adrian M.

                 2. razred Helena E.

                           3. razred Katarina Ivana P.

                                    4. razred   Lea T.

Smotra lijepog pisanja održana je 6. lipnja 2022. u učionicama drugog i trećih razreda. Sudjelovalo je 14 učenika.

Potaknuli smo učenike na lijepo pisanje te su po razredima odabrali po jednog učenika koji je najvještiji u pisanju i čiji je rukopis ispravan i grafički točan i uredan. Oni su danas slušali i zapisali skraćene tekstove ili ulomke iz poznatih lektirnih djela. Svi su učenici bili vrijedni i napisali tekst, neki i  bez greške.

Smotru su uz ravnateljicu organizirale učiteljica Dubravka Namjesnik, zaljubljenica u lijepo pisanje, koja je rukopisom na zahvalnicama  upisala imena i prezimena sudionika Smotre, logopedinja Ivana Bukvić Belac i knjižničarka Anita Pavlečić. Sudjelovale su i učiteljice i učitelj  u povjerenstvu za izbor najljepšeg rukopisa. 

Nagrađene radove možete pogledati pod opširnije.

 

Završnica ovogodišnjeg projekta održana je 6. svibnja 2022. u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Sudjelovali su učenici četvrtoga razreda iz PŠ Prekopakra a ukupno je bilo uključeno 30 škola iz Republike Hrvatske. Sreću i zadovoljstvo da i sudjeluju na završnici imali su i naši učenici koji su kratkom dramatizacijom predstavili dio iz knjige koju su čitali a nakon toga svi smo pogledali njihov zajednički digitalni uradak-  kratki film snimljen stop animacijom digitalnim alatom CapCut.

Naši su učenici  čitali "Putovanje Plave strijele"G.Rodarija. S učiteljicom Danielom Crnković čitali su glasno u školi uz mnogobrojne aktivnosti za vrijeme i nakon čitanja. Projekt je to koji iz godine u godinu uveseljava učenike i potiče na svakodnevno čitanje.

Noć knjige obilježili smo u ponedjeljak 25.04.2022. 

Učenice petog razreda Tea T. i Valerija S.  preporučile su knjige za čitanje svojim vršnjacima iz drugog petog razreda. Razgovarali smo o  čitateljskim interesima i svakodnevnom čitanju... 

 

DAN PLANETA ZEMLJE

Učenici prvih i drugih razreda slušali su ekološku priču Leti, leti vrećica Alme Pongrašić i kasnije, kao pravi čuvari prirode pokupili svo smeće oko naše školske zgrade.

Uoči Dana dječje knjige čitali smo Čarapicu pričalicu Jelene Pervan, razgovarali "kao" čarape i pokazali da svi učenici znaju složiti čarape. 

Učenici koji vole čitati okupili su se i čitali te razgovarali o temama knjiga koje ih vesele.

Petašima sam pokazala prigodnu prezentaciju o izboru knjiga za čitanje i čitanju.

NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

SVJETSKI DAN PRIPOVIJEDANJA

Svjetski dan pripovijedanja je 20. ožujka. Mi smo odredili današnji dan kao slavljenje umjetnosti lijepog pripovijedanja. Pripovijedanje je izvrstan način za razmjenu priča i iskustava. priče potiču našu maštu,  pomažu nam razumjeti svijet i inspiriraju nas da budemo bolji.

Priče su pripovijedali: T.L. iz 3.a o Hvalisavoj trešnji; A.I. iz 3. b Zlatarovo zlato; P.B. iz 3. c Gregov dnevnik i L.B iz 7.d Šumu Striborovu.

Slušali su ih učenici prvog i trećeg razreda, ravnateljica Sanja Delač im je za trud, hrabrost  i kreativnost darovala dječje knjige a knjižničarka prigodne zahvalnice.

SVJETSKI DAN POEZIJE

Uoči Svjetskog dana poezije učenici su s nastavnicama HJ Martinom Nenadović Lneniček i Majom Farkaš pisali pjesme. Pjesme možete pročitati na panou na ulazu.

"Poeziju u podne" 21.3. 2022. organizirala je knjižničarka a učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda čitali su glasno i izražajno proljetne pjesme. Učiteljica engleskog jezika, Kristina Vujnović je s učenicima 4.r. s dodatne nastave engleskoga jezika uvježbala kratke pjesmice na engleskom jeziku.

Učenici petih razreda su čitali pjesme jedni drugima s nastavnicom Marijanom Markalaus i učenici osmih razreda s nastavnicom Vesnom Nemet.

                              Promičimo čitanje i pisanje poezije!

 

DAN GRADA PAKRACA


Uoči dana Grada petaši se pripremaju za kviz.

 

Natječaj za najljepšu  ljubavnu pjesmu 

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se virtualni maraton čitanja Minuta za čitanje.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog  kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca.

Poslušajte naše učenike:

     

#minutazacitanje #mhk #hcd

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić Vlatka Bakarić  datum: 21. 10. 2021. 22:36

GODINA ČITANJA

Početak je školske godine i odlično vrijeme za čitanje.

Jesi li već čuo/ čula?                  Ako želiš znati i želiš osjećati - čitaj!

AKTIVNOSTI: 

18.10. u Gradskoj knjižnici učenici 8.r. HRVATSKI PISCI- životopis 

  • power point prezentacija o književnicima (školska knjižničarka)
  • power point prezentacija o Pavlu Pavličiću i online katalogu ( knjižničarka iz Gradske knjižnice)
  • aktivnosti učenika u skupinama ( Nastavnica Vesna Nemet)

nastavljamo s projektom bajki u 6.r. u  Mjesecu hrvatskih knjižnica

 

 


Nastavljamo s čitanjem u razredu, na klupama kraj škole, u sjenici...Čitat ćemo sami, s prijateljima, s učiteljicama i učiteljima, s roditeljima, jedni drugima. O aktivnostima će vas  obavijestiti učitelji i knjižničarka.  Svi su dobrodošli!LISTOPAD - MJESEC  ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

                                           Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta

 Nitko nije prestar za bajku… Za priču u kojoj svaki cvijet ima svoju vilu… Za mjesto u kojem vjetar priča priče… Jer što li su vjetri do li božanske huke…  Tako kaže pjesnik!  A mi znamo da je svaka je knjiga u stvari bajka, zamišljeni svijet koji ponekad postaje stvarniji od bilo kojeg drugog… Knjižnica je mjesto u kojem svi ti svjetovi žive i susreću se.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odbor Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica pozvao je još u lipnju sve mlade umjetnike da podijele svoj originalni umjetnički rad na temu Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta, a rad učenice Eme Dujmović kojim je predstavila Šumu Striborovu Ivane Brlić-Mažuranić, samim time i Hrvatsku, odabran je da postane sastavnim dijelom službenog plakata i straničnika Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica 2021.


 

 

 

 

 


ZAVRŠETAK PROJEKATA

Čitajmo naglas- čitajmo zajedno zaboravljene knjige

U OŠ braće Radića Pakrac ove su godine u projektu sudjelovali učenici i učenice 4.c razreda (19 uč.), njihova učiteljica Maria Nemec i knjižničarka Anita Pavlečić. Odabrale smo dječji roman  Džeki zvan Simpa Maje Gluščević. Projekt smo proveli s veseljem. Učenici su čitali jedni drugima a oni koji još nisu vješti čitači nosili su knjigu kući da bi naučili izražajno čitati ulomak koji je slijedio. O pročitanom smo razgovarali, izmijenili iskustva i  saznali imena kućnih ljubimaca prijatelja iz razreda ali i bavili se raznim aktivnostima. Učenici su  istraživali o psima, izrađivali umne mape, ilustrirali likove, pripovijedali i prepričavali zanimljive dijelove i na kraju se uz kviz prisjetili likova, mjesta i događaja.  Preporučujemo i drugima da izaberu knjigu i čitaju naglas u školi.

  

Projekt 3. razreda- Čitajmo zajedno, obiteljski!

Razvoj čitalačke vještine ključan je za razvoj svih drugih pismenosti. Nema kvalitetnijeg poticaja i učinkovitije metode svladavanja tehnike čitanja, nego kad učenik svakodnevno gleda svoje roditelje kako čitaju i kako uživaju u pročitanomu tekstu.

Ovisno o težini teksta, roditelj će poticati dijete da zajedno čitaju tekstove i da o njima razgovaraju. Ako učenici u nižim razredima ne usvoje dovoljno dobro tehniku čitanja, kasnije je veoma teško nadoknaditi propušteno te redovito imaju problema s učenjem, a ne samo s čitanjem (lektire).

Projektom roditeljima skrećemo pozornost na činjenicu koliko je vrijedno i nezamjenjivo da tijekom svih nižih razreda budu uzor svojoj djecu u čitanju, umjesto da ih tjeraju na čitanje. No, ovim projektom roditeljima ne skrećemo samo pozornost na važnost čitanja, već ih veoma efikasno pridobivamo da tijekom 5 dana na različite načine čitaju sa svojom djecom te da tako provodeći vrijeme dožive lijepe trenutke koje će dugo pamtiti.  

U vrećici je nelektirna knjiga hrvatskog književnika za djecu- Vodič kroz šumu za nebodere, strip  Borovnica, priručnik za odgoj djece Disciplina bez straha i knjiga  Sabrane pjesme (za roditelje), knjige za kvalitetno provođenje slobodnog vremena Priče iz meteorološke škrinjice i Priča o pobjedi

Projekt se provodi s učenicima trećih razreda tijekom drugog polugodišta. Svake srijede učenik koji je čitao s obitelji ima prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati sve lijepo i zanimljivo što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige. Svaki petak vrećicu s knjigama dobiva jedan od zainteresiranih učenika. U vrećici se  nalaze  knjige i bilježnica u koju učenik sa svojim ukućanima upisuju doživljaje, crta ili lijepi svoj uradak.

Provedbom ovog projekta roditeljima se skreće pozornost na važnost svladavanja tehnike čitanja, motivira ih se i upućuje da pomognu svojoj djeci u svladavanju tehnike čitanja. Ovaj projekt promiče važnost školske knjižnice u odgoju i obrazovanju učenika, u izgradnji njegove osobnosti i estetskog užitka koji proizlazi iz čitanja.

S  knjigama budite pažljivi i nemojte u njih ništa bilježiti jer ih treba posuditi još mnogo učenika. Izaberite jednu ili više knjiga i čitajte svakodnevno bar 15 minuta!

Vjerujemo da će boravak ponuđenih knjiga u vašoj obitelji biti ugodno iskustvo koje ćete pamtiti i nadamo se da ćete nas podržati u akcijama za poboljšanje čitanja.

                                                                                      Učiteljice i knjižničarka 

       ZAVRŠNI  KVIZ IZ LEKTIRE ZA 4.r.

ZAVRŠNI KVIZ IZ LEKTIRE ZA 3.r

 

SVIBANJ U STIHOVIMA

Dan je očaranosti biljkama! Idealno za učiteljicu i knjižničarku koje vole cvijeće i za učenike 1.b koji svakodnevno njeguju ljubav prema biljkama. Budući da prvašići čitaju i Plesnu haljinu žutog maslačka, porazgovarali smo i o slikovnici. Odlično smo iskoristili sat za prepoznavanje cvijeća, igru (anagram- imena cvjetova) i glasno čitanje pjesme Tulipan ima rođendan.

 

Uoči Majčinog dana učenici četvrtog razred čitali su pjesme o majkama razgovarali o mamama i stvarali stihove preoblikovanjem pjesama poznatih pjesnika. Sa  zanimanjem su slušali novonastale pjesme.  Blackout poeziju učenici su  prvi put iskušali i  s uživanjem su stvarali stihove koje su kasnije i likovno osmislili i obojali.

3. 5. Dan Sunca

Pjesmicu Vladimira Halovanića "Sa Suncem "pokušaj naučiti napamet. Zamoli prijatelja da i on nauči koji stih pa recitirajte zajedno.smiley

 

 

                         Bliži nam se Noć knjige 2021.- 10-a godišnjica

                                                                Čitajte i liječite se pričama!

https://view.genial.ly/607ff31981ec650d3bc018d6/interactive-image-interactive-image

Za starije učenike- čitateljski izazov  (Hrvatsko čitateljsko društvo predložilo je da svatko odabere naslovnicu knjige koja je na njega imala ljekoviti učinak; izabere fotografiju i zalijepi ju u Padletu)

http://linoit.com/users/KnjiznicaDubovac/canvases/%C4%8Citateljski%20izazov%20za%20travanj?fbclid=IwAR3s3V49kGdDPeXcQd3iHi7u5GgLUX4S6R8rLvoh9UATmcTmw55Waqt3UsE

Za Noć knjige nije nam bilo rano ni dopodnevno čitanje. Učenicima drugog razreda pročitala sam slikovnicu Vuk koji je ispao izknjige, Thierry Robberecht, Grégoire Mabire. Razgovarali smo o bajkama, prisjetili se Crvenkapice i učenici su obojali pripremljeni crtež police s knjigama. Čitanje je uživancija! 

Svjetski Dan glasa, 16. travnja

Logopedinja Ivana Bukvić- Belac danas je osmašima izražajno pročitala ulomak iz knjige, pokazala power point prezentaciju o glasu, čuvanju glasa, vježbama koje bi trebali raditi, posljedicama pušenja na glasnice  kako bi učenici postali svjesni čuvanja svoga glasa.

Smanjenje glasovnih mogućnosti može znatno utjecati na učinkovitost i jasnoću govora i dovesti do teškoća, a ponekad može smanjiti ili čak ugroziti i radnu sposobnost. 

16. travnja Svjetski dan glasa


Izazov za travanj: Po koricama se knjiga poznaje - predložite i pohvalite vama posebno dragu, lijepu, zanimljivu i vrijednu naslovnicu u mjesecu travnju u kojem se obilježava Svjetski dan dječje knjige, Svjetski dan knjige, Noć knjige te Svjetski dan grafičkog dizajna https://bit.ly/3ry6uH2 

Čitateljski izazov Hrvatskog čitateljskog društva osmišljen je program kao doprinos Godini čitanja. Svaki mjesec na mrežnoj stranici Društva (http://hcd.hr/djelovanje/akcije/citateljski-izazov/) kao i na ostalim mrežnim mjestima HČD-a, objavit ćemo po jedan izazov u koji se mogu uključiti svi zainteresirani ljubitelji čitanja. Misao vodilja u osmišljavanju naših izazova je činjenica da čitanje, između ostaloga, pospješuje razumijevanje međuljudske komunikacije te povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.

 


LITERARNI NATJEČAJ    LJEKOVITA LEKTIRA     za ljubitelje pisanja

U povodu manifestacije Noć knjige 2021., možete sudjelovati na nagradnom natječaju  Ljekovita lektira.

Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici školski knjižničari.

Ovogodišnja tema Noći knjige Ljekovita moć knjige, a mi smo odlučili da tema našega uobičajenog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola bude Ljekovita lektira!

 Tijekom odrastanja mnogi učenici u lektirama pronalaze lijek za stvarnost u kojoj se nalaze – lijek za prvu ljubavnu bol, za poneki bolan nesporazum ili životno iskustvo s kojim se u trenutku bore. Odrastanje je stalni rast, svladavanje vremenskoga tijeka koji od nas uvijek traži više i više… Mogu li nam knjige u tome pomoći? Upravo one koje možda ne bismo sami odabrali, ali su nam došle pod ruku jer su bile propisana lektira, i uvukle nam se u dušu i tamo napravile nježne, ali nama vidljive i znane promjene? O tim promjenama želimo saznati iz vaših radova, upravo o tome tihom i dugotrajnom, a ponekad i o munjevitom i snažnom učinku koji su u nama i na nama izazvale knjige, i to upravo one s lektirnoga popisa. 

Zamislite da ste nevidljivi liječnici duša učenika koji dolaze. Koju biste im lektiru prepisali kao lijek – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Zavirite u svoje kućne i školske knjižne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu.

Postavili smo vam mnoga pitanja, na vama je da nam pošaljete svoje odgovore u prozi ili stihu. O detaljima pitajte knjižničarku.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. 

 

Ni to nije sve!smiley

Možete naslikati/nacrtati naslovnu ilustraciju knjige koju ste odabrali u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, reklamu (radijsku ili televizijsku), nacrtati strip… 

Svoje kreativne radove nam pošaljite i njih ćemo zajedno s vašim pričama rado dijeliti na društvenim mrežama, kako bismo lektiru pretvorili u leptiru, knjigu koja liječi.

 

Radujemo se stvaranju zajedničke knjižne apoteke!


Učenik četvrtog razreda, motiviran Natječajem napisao je priču koja će vam zasigurno pobuditi maštu... Čitajte i maštajte!


  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 19. 3. 2021. 13:34

Dani hrvatskoga jezika

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 12. 3. 2021. 12:03

Čitamo zagonetke

 

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 5. 3. 2021. 11:04

DAN MATERINSKOGA JEZIKA

DAN MATERINSKOGA JEZIKA,  21. veljače

Međunarodni dan materinskoga jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) s ciljem očuvanja lingivističke raznolikosti i promicanja obrazovanja na materinjem jeziku.

Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji.

  :: opširnije :: 


objavio: Anita Pavlečić  datum: 21. 2. 2021. 11:06
» Arhiva naših vijesti    
 


"Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju, razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice."

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

 


 

                       PRIPREME    U    TIJEKU.   ČITAJTE   SVAKODNEVNO!

 

3.2.   Čitala je naglas učiteljica 4.c sa učenicima i knjižničarka. Likovi i dogodovštine iz romana Maje Gluščević Džeki zvan Simpa plijenili su pažnju svima a užitak je bilo slušati čitanje.

 

Slikovni rezultat za džeki zvan simpa

 

 

 

 

 

 

I vjeroučiteljica Ivana podržala je Akciju i promovirala je čitanje naglas sa učenicima šestih i osmih razreda. 

Prvašići ovaj mjesec slušaju priču Hektor i Leopoldina. Priča je to o nezadovoljnom mišiću koji je na kraju priče postao sretan i zaljubljen.

Slikovni rezultat za hektor i leopoldina


                                 

               Mjesec hrvatske knjige

                                          15. listopada-  15.studenog 2020.

 

Prigodni likovni rad učiteljice likovne kulture Nikoline Zanetti krasi pano u holu škole.

 

 KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA ZA UČENIKE VIŠIH RAZREDA

                                                    ISTRAŽIVAČI PLANETA Z

                                            https://www.mhk.hr/kviz/

                                                                     riješite do petka, 23.10.2020.

 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020. pod nazivom Istraživači planeta Z. nudi 15 pitanja s odgovorima s temom planeta Zemlje. 

Svako pitanje sadrži poveznicu u kojoj se krije točan odgovor, stoga treba otvoriti predloženu poveznicu (kliknuti na riječ ili skupinu riječi koje su istaknute plavom bojom), proučiti je i nakon toga odgovoriti na pitanje.
U pitanju koje nudi poveznicu s digitaliziranom knjigom, treba prolistati knjigu da bi se došlo do točnog odgovora. 
U pitanju s interaktivnom kartom treba pronaći traženo mjesto na karti, kliknuti na njega i u tekstu pronaći točan odgovor. 

Glavnu nagradu – tablet Lenovo Tab E8 – i ove godine osigurava tvrtka Microline. Šestomjesečni program Brzo čitanje i mudro učenje za prva 3 mjesta u jednom od 20 centara diljem Hrvatske osigurava Škola brzog čitanja i mudrog učenja. Ilustrirane knjige s temom zaštite okoliša, za glavnu i utješne nagrade osigurava nakladnička kuća Planetopija. Prigodne tematske darove osigurava WWF Adria.
                                          Iva Bukovac iz 6.c
                               predstavnica je naše školske knjižnice. 
 
  
 

                listajmo i uživajmo čitajući!

 

Minuta za čitanje

           Čitateljski maraton

U organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva 23. listopada odvijat će se maraton čitanja pod nazivom Minuta za čitanje.Hrvatsko čitateljsko društvo poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas, animirajući svoje korisnike da od 15. do 22. 10. na njihove adrese elektroničke pošte šalju svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Pročitani tekstovi trebaju biti povezani s temom Mjeseca hrvatske knjige, a knjižničari mogu pomoći korisnicima da svoju snimku naprave u knjižnici.

Cilj je ove online akcije poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. 
Dana 23. listopada knjižnice će na svojim mrežnim stranicama, Facebooku, Instagramu, Twitteru i Youtube kanalu objaviti pristigle materijale uz obvezne ključne riječi:
#minutazacitanje 
#mhk 
#hcd 
#razlistajse

Učenici 5.d.: Lovro Sić, Fran Bralo, Erika Mercluft i Paula Lucić  izražajno čitaju pjesme Grigora Viteza uz mentorstvo nastavnice  Vesne Nemet .Poslušajte klikom na sliku:

#minutazacitanje

#mhk 
#hcd 
#razlistajse

 

Učitelj Mario Trupinić izašao je s učenicima 5.c u školski arboretum na Minutu za čitanje. Učenice su izražajno čitale ulomke iz Slavonske šume.

https://youtu.be/KQdUT3WZzB4